Gro Harlem Brundtland

Als we verstandig omgaan met de aarde en haar hulpbronnen, de natuur sparen en afval en vervuiling beperken, kunnen mensen die nu leven en mensen die in de toekomst de aarde bevolken, leven in een redelijk schoon milieu, in goede gezondheid en in welvaart. We noemen dit ‘duurzame ontwikkeling. Dit idee komt uit het rapport 'Our Common Future' van de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling onder leiding van de Noorse politica Gro Harlem Brundtland.

Brundtland werd in 1939 geboren in Oslo, Noorwegen. Ze studeerde daar medicijnen en later volksgezondheid aan de Harvard-Universiteit in de VS. Daarmee ging ze de politiek in, eerst als milieuminister en later als premier in drie Noorse regeringen.

In 1997 werd ze genoemd als mogelijke opvolger van secretaris-generaal Boutros-Boutros Ghali. Uiteindelijk wordt niet zij maar de Ghanees Kofi Annan benoemd. De betrokkenheid bij de Verenigde Naties blijft: van 1998 tot 2003 is ze directeur-generaal van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en in 2007 wordt ze door Ban Ki-moon benoemd als Speciaal Afgzant voor Klimaatverandering.

 
(Foto: Word Economic Forum)
(UN Photo/Maria Elisa Franco)
(UN Photo/Paulo Filgueiras)
(Foto: Word Economic Forum)
vorige stop volgende
0-45