Jeffrey Sachs

Jeffrey Sachs is geboren in 1954 in Detroit. In 1980 studeerde hij af als econoom aan de Harvard Universiteit. Daar wordt hij op zijn 29e de jongste professor ooit.

Sachs adviseert verschillende regeringen in Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oost-Europa. Gro Harlem Brundtland, toen directeur-generaal van de WHO, benoemde Sachs als voorzitter van de commissie Macro-economie en Gezondheid.

In 2002 benoemt Kofi Annan hem als speciale VN-adviseur op het terrein van de millenniumdoelen. Daar komen zijn deskundigheden bij elkaar: duurzame ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking, bestrijding van armoede, schuldenverlichting en de bestrijding van hiv/aids, tuberculose en malaria. Door die kennis en zijn talenten is hij een leidend figuur geworden in de strijd tegen armoede.

Time Magazine noemde hem in 2004 en 2005 één van de honderd meest invloedrijke leiders van de wereld. Volgens de New York Times is hij de belangrijkste econoom van de wereld met bijnamen als ‘de superadviseur’ en ‘Dr. Ontwikkeling’.

 
Jeffrey Sachs (rechts) krijgt een prijs van voormalig secretaris-generaal Ban Ki-moon<br>(UN Photo/Mark Garten)
(UN Photo/Mark Garten)
(UN Photo/Evan Schneider)
Pratend over de duurzame ontwikkelingsdoelen<br>(UN Photo/Manuel Elías)
Jeffrey Sachs (rechts) krijgt een prijs van voormalig secretaris-generaal Ban Ki-moon
(UN Photo/Mark Garten)
vorige stop volgende
0-45