Ontwapening (2)

Op 9 januari 1947 nam de Veiligheidsraad resolutie 18 over wapenbeheersing en ontwapening aan. Daarin werd de afschaffing van alle massavernietigingswapens geregeld. In 1957 is het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) opgericht om toezicht te houden op vreedzaam gebruik van atoomenergie. Het non-proliferatieverdrag uit 1968 staat vreedzaam gebruik toe, verbiedt verspreiding van kernwapentechnologie en verplicht de ondertekenaars hun wapenvoorraden te verkleinen. Vooral de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie hadden destijds, na een jarenlange wapenwedloop, grote voorraden kernwapens.

De VN heeft met succes verschillende ontwapeningscampagnes gevoerd. In tal van landen hebben voormalige gewapende groepen hun wapens ingeleverd en zijn hun wapens onschadelijk gemaakt, vernield of verbrand. 

In 2003, ruim een jaar na de aanslagen in de Verenigde Staten op o.a. de Twin Towers, stond de Veiligheidsraad unaniem achter resolutie 1456, met maatregelen om te voorkomen dat terroristen in het bezit komen van massavernietigingswapens.

 
De wapens worden ingeleverd.<br>(UN Photo/Martine Perret)
Symbool van ontwapening voor VN-hoofdkwartier<br>(Erik Schothuis/ CMO)
Ingeleverde wapens (UN Photo/Ky Chung)
De wapens worden ingeleverd.
(UN Photo/Martine Perret)
vorige stop volgende
previous 1-45