Poolgebieden

De poolgebieden zijn niemandsland, hoewel . . . als je de Noordpool ziet als het gebied boven de noordpoolcirkel (Arctis) dan loopt de grens voor een groot deel over land. De Zuidpool is echt niemandsland. De zuidpoolcirkel, waarbinnen Antarctica valt, gaat niet over landsgrenzen.
In 1959 hebben de VN het Antarcticaverdrag opgesteld waarin is vastgelegd dat tot 2048 geen enkel land Zuidpoolgebied kan claimen, dat er alleen vreedzame activiteiten mogen plaatsvinden en dat iedereen er wetenschappelijk onderzoek kan doen.

Het gaat slecht met Arctica en Antarctica. De poolgebieden hebben te lijden onder de opwarming van de aarde. De Noordpool bestaat alleen uit zeeijs en de hoeveelheid neemt elk jaar af. Het donkere zeewater kaatst minder zonwarmte terug dan het witte ijs, dus hoe meer daarvan verdwijnt hoe sneller de aarde verder opwarmt. 
Hoewel zuidpoolijs voor het grootste deel op een landmassa ligt, verdwijnt het ook hier in rap tempo. De opwarming van de lucht tast de ijslaag aan de bovenkant aan, de warmer wordende zeestromen doen het ijs aan de onderkant smelten.

 
Noord- en Zuidpool worden bedreigd door opwarming van de aarde (Foto: Kirill Uyutnov
Noord- en Zuidpool worden bedreigd door opwarming van de aarde (Foto: Christopher Michel)
Noord- en Zuidpool worden bedreigd door opwarming van de aarde (Foto: Pxhere)
Noord- en Zuidpool worden bedreigd door opwarming van de aarde (Foto: Andreas Weith)
Noord- en Zuidpool worden bedreigd door opwarming van de aarde (Foto: Kirill Uyutnov
vorige stop volgende
next 0-45