Seksueel geweld in oorlogstijd

Om seksueel geweld in oorlogstijd tegen te gaan, heeft de Veiligheidsraad in 2000 resolutie 1325 aangenomen met algemene stemmen. De Veiligheidsraad was bezorgd over het lot van met name vrouwen en kinderen in gewapende conflicten.

In oorlogen wordt seksueel geweld doelbewust toegepast als strijdmiddel. Het richt zich vooral tegen vrouwen, maar ook mannen worden slachtoffer van seksueel geweld. Verkrachtingen van vrouwen geven daarnaast de boodschap af aan mannen dat zij niet in staat zijn hun vrouwen te beschermen. Het ontwricht de gezinnen, families en dorpsgemeenschappen. 
Soms dient seksueel geweld als alternatieve beloning voor soldaten. Een land waar veel seksueel geweld tegen vrouwen voorkomt is de Democratische Republiek Congo. Uit recent onderzoek van de Verenigde Naties bleek dat in het land elke dag meer dan duizend vrouwen worden verkracht, meer dan waar ook ter wereld. Ondanks de aanwezigheid van duizenden VN-vredessoldaten worstelt de regering met het bestrijden van deze praktijken.

Reportage uit Congo: geweld tegen vrouwen

volgende 1-45