Ieder jaar onderzoekt de Food and Agriculture Organization (FAO), de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de stand van honger in de wereld. De laatste jaren is het aantal mensen met honger enorm gestegen. Conflicten, klimaatverrandering, recessies en de coronapandemie zijn daar mede de oorzaak van. Naar schatting hebben ruim 820 miljoen mensen chronisch honger. Dat is bijna 1 op de tien mensen wereldwijd.
Meer dan de helft van het aantal mensen met honger woont in Azië: 424,5 miljoen. Afrika telt 278 miljoen mensen met honger en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 65,5 miljoen. Wereldwijd hebben meer dan 1 op de vijf kinderen onder de vijf jaar een blijvende groeiachterstand door ondervoeding.
Bij een hongersnood trekken de mensen in het rijke Westen massaal de portemonnee. Maar voedselhulp geven alleen is niet voldoende. Het is van belang dat er een systeem van voedselproductie komt waarbij niet iedere mislukte oogst meteen tot hongersnood leidt. Er is dan sprake van een situatie van 'voedselzekerheid'.
|
|
Voedselzekerheid heeft absolute prioriteit (Photo/USAID)
|