Water

De VN hebben 22 maart uitgeroepen tot Wereldwaterdag. Op die dag staat het belang van schoon drinkwater en van goed waterbeheer in de aandacht. Zonder water kunnen we immers niet leven. De co√∂rdinatie van de dag is in handen van UN-Water.

UN-Water is een samenwerkingsverband van meer dan 30 VN-organisaties. Denk onder andere aan de FAO (voedsel en landbouw), Unicef (kinderfonds), UNEP (milieu), UNDP (ontwikkeling) en UNHCR (vluchtelingen). Het onderneemt een scala aan activiteiten rond water zoals onderzoek, beleidsontwikkeling, management, bewustwording, initiatieven voor een groene economie en het aansporen tot internationale samenwerking.

Ons drinkwater komt voor een groot deel uit rivieren en meren en gaat eerst door een waterzuiveringsinstallatie. Daarna hoef je maar de kraan open te draaien. In ontwikkelingslanden zijn maar weinig mensen aangesloten op een veilig waterleidingnet. Mensen halen water met emmers bij pompen of uit rivieren en meren. Oppervlaktewater is vaak besmet met allerlei ziektekiemen. Veilig water is van levensbelang.

 
Water halen<br>(Foto: World Bank)
Een gemeenschappelijke waterpomp<br>(Foto: Axel Fassio/CIFOR)
Lang niet iedereen beschikt over schoon drinkwater<br>(Foto: Chaarls442)
Water halen
(Foto: World Bank)
vorige stop volgende
0-45